Titel: Brandells galoscher.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Kyrkoherde Brandell ("Gammel-Brandell") i Nätra hade en dräng, som var mycket begiven på att gå på danser. Prästen varnade och förmanade honom ideligen, men det hjälpte ej. Blev det bal någonstädes, så for han dit. En kväll, då det var dans ej långt från prästgården, gick Brandell dit och ropade ut drängen i förstugan. Han sade till honom att se noga efter, om han kunde upptäcka något märkvärdigt inne. Drängen tittade och tittade, men såg ingenting annat än att de dansade på vanligt vis. Då sköt Brandell av sig sina galoscher och befallde drängen stiga i dessa och se in i rummet. - Då såg drängen huru djävlarna och hans anhang dansade i luften ovanför människorna. Drängen blev med prästen hem, och han gick aldrig mera i sitt liv på dans.